Vrijwerk houdt in dat ik de dingen fotografeer die ik leuk vind om te fotograferen, puur voor mijzelf. Dit kan van alles zijn natuur, gebouwen, straatbeeld, close-up, enz.

Onder vrijwerk kan ook modellen fotografie vallen. Dit wordt dan op Time For Portfolio (afgekort met TFP) basis gedaan. Kortom de shoot gaat met gesloten beurs, er zitten voor beide partijen geen kosten aan verbonden aan de fotoshoot.

Ja, lekker dan!  hoor je denken, waarom zou ik dan bij jou voor een fotoshoot betalen? (Zie Tarieven Particulieren) Het verschil is dat als jij bij mij komt voor een fotoshoot, jij bepaalde fotografische wensen hebt, die ik voor jou kan verzorgen. Jij betaald mij dus gewoon voor mijn service.

Als een fotoshoot op TFP basis is, dan heb ik een idee en daar zoek ik dan een model bij, die dat met mij zou willen uitwerken. Ik benader in dat geval dus het model en niet anders om. Heb je echter een héél leuk idee en denk je dat wil hij misschien wel met mij op TFP basis uitwerken, laat het mij gewoon weten en wie weet vind ik het ook een héél leuk idee en help ik je daar graag bij. Mocht ik het niet vinden passen bij mij hoor je het ook, blijft het een héél leuk idee, maar niet voor mij.

De basisgedachte is dat de fotosessie met gesloten beurs gemaakt wordt; zowel het model, als de visagiste en/of styliste, als de fotograaf betalen geen vergoeding en allen houden uiteindelijk alleen (een selectie van) de foto's over aan de fotosessie. De foto's zullen digitaal (via WeTransfer) aangeleverd worden.

De foto's die gemaakt worden tijdens een TFP-sessie, mogen door zowel het model als de visagiste en/of styliste als de fotograaf in hun portfolio en als promotiemateriaal gebruikt worden, al liggen de rechten (copyright) over de foto's altijd bij de fotograaf.